SMS - Silent Message Sending


Het gebruik van de Sit-in in een residentiële setting vormt een uitdaging bij de implementatie van Geweldloos Verzet. Het is belangrijk om de hoofdboodschap die ouders willen overbrengen in een sit-in goed te begrijpen, namelijk: “Wij zijn aanwezig in je kamer en beheersen hier de tijd en ruimte”. Maar hoe breng je dergelijke boodschap over in een leefgroep waar de opvoeder sowieso tijd en ruimte beheerst? Een ander essentieel onderdeel van de sit-in is dat ouders gedurende een uur in de kamer van het kind blijven zitten. Maar hoe kan een therapeut of opvoeder, die geregeld met crisissituaties geconfronteerd wordt, een uur uittrekken om een sit-in te doen? Ouders krijgen de instructie om in de kamer van het kind te zitten. Opvoeders kunnen dit om veiligheidsredenen echter niet altijd doen. Uitgaande van deze beperkingen, werden enkele fundamentele aanpassingen gemaakt aan de oorspronkelijke sit-in en werd de naam gewijzigd naar SMS (Silent Message Sending).
In de praktijk worden twee verschillende SMS-reacties onderscheiden: de ‘Ward’ (leefgroep) SMS (W-sms) en de gecombineerde leefgroep-ouder SMS (C-SMS).


W-sms (leefgroep-SMS) – Een dag na een gewelddadig incident, gaan twee opvoeders/therapeuten de kamer van een kind binnen voor zo’n 15 minuten terwijl een derde opvoeder/therapeut aanwezig blijft in de leefgroep. De sit-in wordt zodanig uitgevoerd dat het kind de kamer kan verlaten. Indien het dat doet komt het kind de derde opvoeder/therapeut tegen. De hulpverleners krijgen de instructie om een niet-escalerende dialoog te voeren met het kind. Indien het kind de kamer verlaat, blijven ze wel in de kamer zitten. De kracht van de stilte in combinatie met de gezamenlijke reactie (twee hulpverleners die samen de kamer binnen komen) brengen duidelijk de boodschap – ‘Wij accepteren je gedrag niet in onze leefgroep’. De opvoeders/therapeuten die aanwezig zijn bij de sit-in, zijn overigens niet noodzakelijk diegenen die betrokken waren bij het incident. Dit maakt nog duidelijker dat alle hulpverleners van de leefgroep de boodschap delen. 


C-sms (leefgroep-ouder-SMS) is een krachtigere reactie, maar is ook moeilijker uit te voeren. Bij C-sms nemen ook de ouders of de primaire verzorgers deel aan de sit-in. Deze actie neemt meer tijd in beslag, maar heeft een diepgaandere impact. Naast het overbrengen van de gedeelde boodschap aan het kind, worden de ouders zelf opmerkelijk bekrachtigd door de opvoeders en therapeuten. De ouders krijgen instructies over het uitvoeren van een sit-in en de gedeelde actie heeft een positieve invloed op de samenwerkingsrelatie tussen de ouders en de hulpverleners. Daarnaast kunnen ouders de sit-in voor gelijkaardige situaties thuis gebruiken. Nadat ze hierin begeleid werden door de hulpverleners zullen ze zich zekerder voelen bij de uitvoering ervan.